Su çiçeği nedir?

Su çiçeği, bir virüsün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu tür hastalıklar antibiyotiklerle tedavi edilemez. Bunu önlemek için çocukluk çağında aşılama yapılır.

Çocuğunuzun su çiçeği olabileceği konusunda ilk ipucunu, cildi üzerinde bulunan çok sayıda parlak kırmızı nokta ile alabilirsiniz. Beş ila yedi gün sonra çocuğunuzun vücudunda 250-500 kadar kırmızı nokta görebilirsiniz.

(“Çocukluk Çağı Hastalığı: Su Çiçeği” yazımızı okudunuz mu?)

Su çiçeği belirtileri

Önceleri çocuğunuzun su çiçeği olduğunu anlayamayabilirsiniz. Kırmızı noktalar genellikle virüse yakalandıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Hafif olgulardaki en belirgin belirtiler, çocuğunuzun karnı, sırtı ve yüzündeki tüm noktalara yayılmadan önce aşamalı olarak görülen kırmızı noktalardır. Daha ağır durumlarda, noktalar çocuğunuzun boğazına, gözlerine, alt kısımlara ve vajinaya yerleşebilir. Noktalar önce leke gibi ortaya çıkar, sonra sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve kabuklanarak son bulur. Kabarcıklanmaya başladıkları andan itibaren oldukça kaşıntılı hale gelirler. Kaşıma, kabarcıkların açılmasına, enfeksiyona ve yaralara neden olur.

Çocuğunuz ayrıca, noktalar görünmeden birkaç gün evvel grip benzeri belirtilere sahip olabilir. Bu semptomlar arasında 38 derecelerinde bir ateş, uykulu olma hali, iştahsızlık, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve mide ağrısı görülebilir.

Su çiçeğinin nedeni nedir?

Suçiçeği, varicella zoster isimli bir virüsten kaynaklanır. Enfekte olmuş biriyle temas kurarak su çiçeğine yakalanabilirsiniz.

Su çiçeği nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz kırmızı noktaların su çiçeği olup olmadığını söyleyebilir ve diğer grip benzeri semptomları kontrol edebilir. Doktorunuz ayrıca kan testi yapabilir veya kırmızı noktalardan birinden küçük bir numuneyi test edebilir. Şu belirtiler var ise doktorunuza danışın;

  • Nefes almakta güçlük çekiyor.
  • 4 günden fazla süren ateşi var.
  • Cildinde sıvı dolu kabarcıklar var.
  • Şiddetli bir baş ağrısı var.
  • Alışılmadık derecede uykulu veya uyanmakta güçlük çekiyor.
  • Parlak ışıklardan rahatsız.
  • Yürümekte zorlanıyor.
  • Kusma, aşırı derecede mide bulantısı var.

Su çiçeği tedavisi

Bu virüs antibiyotiklerle tedavi edilmez. Doktorunuzun sunabileceği en iyi şey, semptomları tedavi etmek için çözümlerdir. Kabarcıkların neden olduğu kaşıntı için, doktorunuz kabarcıklara serin, ıslak bir bez uygulama önerisinde bulunabilir. Serin veya ılık banyolar da yardımcı olabilir. Doktorunuzun önereceği losyonları kullanarak kaşıntıyı da azaltabilirsiniz.

Çocuğunuzun ağzında kabarcıkları varsa, kabarcıkların açılmasını önlemek için kendisine soğuk, yumuşak yiyecekler ve içecekler verdiğinizden emin olun. Asidik ve tuzlu gıdalardan uzak tutun. Doktorunuz tarafından onaylanmış topikal ağrı kesici kremler de yardımcı olabilir.

kolektif

Annelerbilir.net Türkiye'nin En Büyük Kadın Çocuk Sağlığı Portalı, Kadın Sitesi. Anne çocuk sağlığı evlilik gebelik güzellik hamilelik hazırlanışı ilişki ilişkiler kadın kadın erkek ilişkileri.

Share
Yazar
kolektif

Recent Posts

Bir Lezzet Klasiği Olan En Güzel Rulo Pasta Tarifleri

Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…

5 sene Önce

Herkese Ücretsiz Maske Dağıtılacak…

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…

5 sene Önce

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…

5 sene Önce

Karantina Sürecinde Çocuklarınız ile Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler

Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…

5 sene Önce

Corona virüsü sebebiyle okullar tatil.

Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…

5 sene Önce

Çocuklarımızı Korona(Corona) virüsünden nasıl koruruz? Korona virüsüne karşı alınacak önlemler nelerdir?

Corona virüsü nedir?  Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…

5 sene Önce