Pişik, her yaştan bebek için çok yaygın bir cilt sorunudur ve cilde çok çabuk zarar verebilir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan pişikli ciltte başlangıçta küçük kabarcıklar, şişmiş bölgeler, deride soyulma veya pullanma gibi belirtiler görülür. Henüz bu aşamadayken bu belirtileri görüp, “yalnızca basit bir pişik” deyip, bu konunun üzerinde durmadığınız takdirde bebeğinizdeki küçük, basit bir tahriş, iltihaplı bir hale gelerek bebeğinizin vücudunun büyük bir bölümünü kaplayabilir ve bebeğinizin vücudunu enfeksiyonlara açık bir hale getirebilir, bu da bebeğiniz için rahatsız edici ve acı verici olacaktır. Bu nedenle pişiğin ilk belirtisinde mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamalısınız. Yani, “pişik” deyip geçmemelisiniz!
Bebeklerde pişik, sıklıkla kasık ve popo bölgesinde görülür, bunun nedeni de bebek bezleridir. Etkisi 1 – 10 gün devam edebilir. Özelliklerde sıcak havalarda bebeğin altındaki bezin terletmesi, çiş ve kakanın gereken zamanda temizlenmemesi ile bakteri oluşumu, çiş içerisindeki amonyağın ciltte yarattığı yakıcı tahriş, doğru temizliğin yapılmaması, havasızlık pişiğin en büyük nedenidir. Ayrıca bezin materyali, kimyasal içeren temizleme mendilleri, sentetik kıyafetler de pişiğin oluşmasında etkilidir. Pişik bir şekilde oluştuktan sonra ve tedavisi doğru yapılmadığında, artık zararsız maddeler bile bebeğe acı vermeye başlar.
Peki bebek pişikten nasıl korunur?
Bebeği pişikten korumanın temelinde bebeğin altının nemli kalmasını engellemek, doğru temizlemek ve çiş, kaka kalıntılarından arındırmak yatar. Bu nedenle bebeğinizin tuvaletini yaptığını fark ettiğiniz anda, altını değiştirmeniz büyük önem taşıyor. Bu hem tuvaletin zararlarından korumak hem de havalandırmak açısından önemlidir. Çişte bulunan amonyağın, kakada bulunan bakterilerin bebek cildinde yaratacağı tahrişi önlemek için zamanında yapılan temizlik işlemi çok önemli. Alt temizliğini alkollü ıslak mendiller yerine suyla nemlendirilmiş bezlerle yapmanız ya da direkt yıkamanız daha faydalı olacaktır.
Bebeğinizin altını değiştirdikten sonra veya bir banyo sonrası tekrar bezlemeden önce, altının yeterince kuru olduğundan emin olmalısınız. Nemli kalırsa, pişik oluşumu artacaktır.
Pişiği önlemek için merhemlerden yardım alabilirsiniz ancak bu merhemleri çok ince bir tabaka halinde sürmeniz gereklidir.
Pudra kullanmak bir dönem pişik tedavisi için sıklıkla tercih ediliyordu. Ancak son zamanlarda pudranın soluma yoluyla akciğere yapışıp kaldığı yönündeki iddialar, pudra kullanımını azalttı.
Bebeğinize giydirdiğiniz kıyafetlerin sıklıkla pamuklu olmasına dikkat edin. Sentetik kıyafetler bebeğin cildinde tahrişe neden olur ve pişiğin oluşumuna ortam sağlar.
Bebeği sıkan, dar, rahatsız edici kıyafetler giydirmeyin.
Pişik oluşumuna bir diğer etki de bebek bezleridir. Eğer bebeğiniz başka herhangi bir sebep yokken pişik oluşumu gösteriyorsa, bunun nedeni kullandığınız bezin materyali olabilir. Bu gibi durumlarda bez değişikliği yapmanız faydalı olabilir.
Eğer tüm önlemlerinize rağmen pişik oluşumu görülüyorsa, ilerlememesi için bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır.
Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…
T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…
Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…
Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…
Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…
Corona virüsü nedir? Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…