Lupus hastalığı teşhisi oldukça zor ve sert bir hastalıktır. Yılda en az 1.5 milyon kişiyi etkilediği bilinen Lupus deriye, eklemlere, organlara, sinir sistemine, kan hücrelerine, böbreklere veya vücut sistemlerinin bazı kombinasyonlarına saldırabilen otoimmün bir hastalıktır. Çoğu vakalar kadınlarda görülür ancak erkeklerde de ortaya çıkar. Bu karmaşık hastalığın sebebi ise tam olarak bilinmemektedir.
Lupus’u anlamak için bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını bilmek faydalı olur. Sağlıklı bir vücut, mikropları ve diğer yabancı maddeleri savuşturan antikorlar üretmek için şekillenmiştir. Lupus hastalığı, bu sistemde bir sersemlik söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Virüsler ve bakteriler gibi düşman işgalcilere karşı savunmak yerine, sağlıklı dokuları hedef alan, inflamasyona, şişmeye ve hasara yol açan antikorlar üretir.
Lupuslu kişiler bir dizi belirtiyle karşılaşabilirler. Yaygın olan belirtiler; açıklanamayan ateş, yorgunluk, eklem ağrısı veya döküntüdür. Bunların hepsi, herhangi bir hastalık ile kolayca karıştırılabilir. Bazıları uzun süre devam eden belirtilere sahipken bazılarının etkisi bir süre azalır veya kaybolur, ancak daha sonra yeniden ortaya çıkar. Lupus hastalığı semptomlarının tipi ve şiddeti, fişek sıklığı gibi değişebilir. Başka bir deyişle, bir hastanın hastalıkla olan deneyimi diğerlerinden daha farklı olabilir.
Bu hastalık bazı insanlarda tek bir vücut sistemini, örneğin cildi veya eklemleri etkilerken, bazılarında böbrekler, kalp, akciğerler, kan, kan damarları ve beyin gibi çoklu vücut sistemlerini etkiler.
Kelebek şeklinde döküntüler Lupus’un en büyük belirtisidir.
Böbrekler Lupuslu insanlarda özellikle savunmasızdır. Böbrekler düzgün bir şekilde çalışmadığında, insanların ayak bilekleri ve gözlerinde şişlik (ödem), idrarda kan akışı oluşturabilir. Bazı insanlar nefes alırken ağrılar yaşarlar, bu göğüste bir iltihap belirtisi olabilir.
Lupus belirtileri şunları içerir:
Bilim adamları Lupusa neden tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar, ancak genetik bir rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Lupus ile bağlantılı 100’den fazla gen henüz suçlu olarak tek bir gen veya birleşim tespit edilmemiştir. Ayrıca aile öyküsü olmayan insanlarda da ortaya çıkabilir. Bir diğer teori ise Lupus’u çevresel faktörlerin tetiklediğidir. Bu faktörlere örnek olarak,
Birinin lupus olup olmadığını teyit etmek için tek bir teşhis testi bulunmamaktadır. Doktorlar tıbbi geçmişi ve fizik muayene, kan testleri, idrar tahlili ve böbrek biyopsisi de dahil olmak üzere çeşitli araçlara güveniyorlar . Bu nedenle, birisinin lupus teşhisinin yapılması aylar ya da yıllar alabilir. Uzmanlar Lupus için ortak birkaç belirti belirlemişlerdir. Bu belirtiler;
Işığa duyarlılık (güneşe maruz kalma nedeniyle gelişen deri döküntüsü anlamına gelir); ağız veya burun yaraları; Artrit veya iki veya daha fazla eklemde şişlikle artritik ağrı; Kalp veya akciğerlerin astarında şişme; nörolojik bir problem (nöbet veya psikoz gibi); böbrek rahatsızlığı (örneğin aşırı proteinidrar); kan hastalığı (anemi gibi); ve diğer kan tahribatlarıdır.
Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…
T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…
Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…
Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…
Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…
Corona virüsü nedir? Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…