Lohusalık Dönemi

Lohusalık Dönemi İçin Faydalı Bilgiler

Lohusalık dönemi, annenin doğumdan sonra geçirdiği 40 günü kapsar. Yeni annenin doğumdan sonra karşı karşıya kalacağı yeni hayat, fiziksel ve psikolojik değişiklikler, anneyi bu süreçte zorlayabilir. Bu nedenle yeni anne bu süreç içerisinde hem fiziksel hem de psikolojik açıdan dikkatli olmalıdır. Fiziksel olarak doğum sonrası komplikasyonlar ile karşı karşıya kalabilir. Psikolojik olarak ise “doğum sonrası depresyon” denen, oldukça ciddi bir sorunla baş etmek zorunda kalabilir.

(“Doğum sonrası depresyonu ağrıya bağlı olabilir mi?” yazımızı okudunuz mu?)

Tüm bu olumsuz durumların yaşanmaması için, yeni annenin uygulaması gereken lohusalık dönemi için faydalı bilgileri bu yazımızda işledik.

Lohusalık Dönemi İçinde Hijyen Çok Önemlidir!

Lohusa annenin hijyene dikkat etmesi, enfeksiyon riski açısından önemlidir. Lohusalar muhakkak düzenli el yıkamalıdır. Dikişli doğumlarda pansuman düzenli yapılmalıdır ve pansumanın yapıldığı ortamın temizliğine dikkat edilmelidir. Doğumdan sonra kanamalar gerçekleştiği için anneler genellikle hijyenik pedler kullanır. Bu pedlerin de düzenli olarak değiştirilmesi çok önemlidir. Banyo konusuna gelecek olursak, gerek sezaryen gerek normal doğum yapan kadınlar, eve geçtikten sonra ayakta olacak şekilde, ılık duşlar alabilirler. Duşun ardından temiz ve ütülü kıyafetler ve iç çamaşırı giyilmelidir.

Doğumun Ardından Tuvalete Çıkma Problemleri Olabilir!

Doğumun gerçekleşmesinin ardından 6 saat içerisinde ilk idrara çıkılmalıdır. Dikişlerinin acıyacağı düşüncesi nedeniyle tuvalete çıkmayı reddeden birçok kadın vardır ancak bu sağlıklı bir durum değildir.

Dışkılama ise doğumun ardından hemen ve kolaylıkla gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle beslenmeye özen gösterilmelidir. Posalı ve lifli yiyecekler tüketilmeli, kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

Uyku ve Dinlenme Önemlidir!

Uykusuzluk yeni annelerin en sıkıntı yaşadıkları konudur. Özellikle geceleri bebeğin sık sık uyanması ve emzirme, annenin uykusunu böldüğü ve dinlenmesine fırsat sağlamadığı için anneyi oldukça yorar ve güçten düşmesine neden olur. Bu nedenle özellikle gündüzleri, anneye bir kişinin refakat ederek aralıklarla dinlenebilmesine yardımcı olmak gereklidir. Güçsüz kalan anne hastalanabilir. Ayrıca ziyarete gelen kişilerin ziyaret saatlerini kısıtlamak ve temastan kaçınmalarını sağlamak önemlidir. Lohusalık dönemi içinde ağır işler yapmamaya dikkat edilmelidir.

Cinsel İlişki İçin Beklenmeli!

Doğumdan sonra cinsel ilişki için lohusalık döneminin geçmesini beklemek gerekir. Yaklaşık olarak 42 gün cinsel ilişkiyi ertelemek doğru olacaktır. Ayrıca emziren annelerin hamile kalamayacağı bilgisi doğru değildir, bu nedenle eğer tekrar hamile kalmak istemiyorsanız korunmalısınız.

kolektif

Annelerbilir.net Türkiye'nin En Büyük Kadın Çocuk Sağlığı Portalı, Kadın Sitesi. Anne çocuk sağlığı evlilik gebelik güzellik hamilelik hazırlanışı ilişki ilişkiler kadın kadın erkek ilişkileri.

Share
Yazar
kolektif

Recent Posts

Bir Lezzet Klasiği Olan En Güzel Rulo Pasta Tarifleri

Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…

5 sene Önce

Herkese Ücretsiz Maske Dağıtılacak…

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…

5 sene Önce

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…

5 sene Önce

Karantina Sürecinde Çocuklarınız ile Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler

Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…

5 sene Önce

Corona virüsü sebebiyle okullar tatil.

Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…

5 sene Önce

Çocuklarımızı Korona(Corona) virüsünden nasıl koruruz? Korona virüsüne karşı alınacak önlemler nelerdir?

Corona virüsü nedir?  Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…

5 sene Önce