Kış Hastalıklarından Korunmak İçin Hamilelere Öneriler

0
903
kış hastalıkları

Hamilelik sürecinde anne adaylarının metabolizmalarında oluşan değişiklikler ve vücudun direnç konusunda biraz daha yetersiz olması, özellikle kış aylarında hastalıklara davetiye çıkarıyor. Anne adaylarının hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını korumak için bu kış hastalıklarına karşı önlem almaları ve vücut dirençlerini arttırmaları önemli bir konu.

Kışın görülen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar, bebekleri ciddi şekilde etkilemez, ancak bu hastalıkların tedavisi için kullanılan soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler, bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle hem bu ilaçların kullanılmasını hem de hastalığa yakalanma riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenerek hem kendinizi hem de bebeğinizi koruyabilirsiniz.

hamilelikte-grip

Hamile anne adaylarının, özellikle kış aylarında yeterli ve dengeli beslenme konusuna ayrıca dikkat etmesi gereklidir. Gün içerisinde her besin grubundan (tahıl, et, meyve-sebze, süt ve ürünleri) besin alması önemlidir. Kış aylarında özellikle vücuda meyve ve sebzeler yoluyla A ve C vitamini almak, sizi kış hastalıklarına karşı koruyacaktır. Süt ve süt ürünleri tüketmek, vücudun bağışıklık sistemini geliştirip koruyacağı için vücudunuz direnç kazanacak ve hastalıklarla savaşabilecek düzeye gelecektir, bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketimi oldukça önemlidir.

Bol miktarda sıvı almak, grip ve soğuk algınlığı için faydalıdır. Ancak çay, kahve gibi içecekler yerine, hamileliğiniz için zararı olmayan bitki çayları, evde hazırlanmış az şekerli meyve suları ve bol su tercih etmelisiniz. Tavuk suyu çorbası, et suyu ile hazırlanmış çorbalar da vücudunuzun bağışıklık sistemine faydası olan yiyeceklerdendir.

Beslenmenin yanı sıra hava kirliliği, havasızlık gibi etkenler de hastalıklara yakalanmanız için uygun ortamı oluşturur. Yeterince havalandırılmamış ev ortamı, sigara ve tütün mamüllerinin tüketildiği havasız ortamlar, egzoz, soba dumanı gibi gazların bulunduğu ortamlar ve dışarıda bulunan hava kirliliği de kış hastalıklarına yakalanmanıza neden olur. Havasız ve kapalı ortamlarda bulaşıcı hastalıklar çok çabuk şekilde yayılır. Bu nedenle özellikle evinizin doğru havalandırılmasına dikkat etmelisiniz.

Hamilelik süresinde kış aylarında giyiminize de önem göstermelisiniz. Soğuk havalarda kalın tek parça kıyafetler yerine, kat kat ve yumuşak kıyafetler tercih etmeniz rahatınız açısından önemlidir. Çok kalın giyinerek terlemekten kaçınmanız gerekir. Soğuk havalarda dışarıdayken terlemek, hastalığa yakalanmanıza neden olur. Kıyafetlerinizi özellikle pamuklu kumaşlardan tercih etmelisiniz.

Soğuk havalarda, hamileliğin etkisi ile zaten yıpranan cilt daha da fazla yıpranmaya başlar. Bu nedenle el ve cilt bakımınıza özen göstermelisiniz. Kuruyan cilt, bakım yapılmadığı takdirde çatlar ve çatlaklar da hastalık ve enfeksiyon gibi olumsuz durumların gerçekleşmesine zemin hazırlar. Bu nedenle içerisinde kimyasal bulundurmayan, doğal nemlendiriciler ile cildinizin bakımını yapmanızda fayda vardır. Ellerinizi soğuk veya sıcak su yerine ılık su ile yıkamanız, çatlama ve kurumaya karşı daha etkili olacaktır.

Tüm bu önerilere uyduğunuz takdirde grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskiniz düşecek ve hamileliğinizi sağlık içerisinde sürdürebileceksiniz.