Hamileliğin Yan Etkileri ve Çözümleri

0
967
Hamileliğin Yan Etkileri

Anneler hamilelik konusunda çok heyecanlı olurlar. Ancak gebelik heyecanlı olduğu kadar zorlu da olabilir. Kusma, kabızlık ve hemoroid gibi sorunlar baş gösterebilir. Tüm bu yan etkiler can sıkıcı olsa da, bu ortak rahatsızlıkları gidermek için yapabileceğiniz çok basit bir kaç ipucu mevcuttur.

 

Mide bulantısı

Mide bulantısı

Ne zaman ve niçin olur: Hamilelikte mide bulantısı ilk üç ayda daha kötüdür, ancak bazı kadınlar tüm gebelik boyunca ve günün herhangi bir saatinde bunu yaşarlar. Bunun sebebi sağlıksız gıdalardan yemek yememizin önlenmesi koruyucu bir önlem olabilir, hormonları değiştirmekle ilişkili olabilir veya her ikisi de olabilir.

Çözümü: Limon ve zencefilli ürünleri atıştırma, yağlı ve güçlü kokulu gıdalardan kaçma ve gün boyunca küçük, yumuşak yemeklerle beslenme, mide bulantınız için çözüm olabilir. Günde beş ya da altı kez küçük porsiyonlarla yemek yemek faydalıdır. Soda, zencefilli gazoz, karbonatlı su ve papatya çayı, mide bulantınızı önlemeye yardımcı olur (kahve, siyah çay, narenciye içeceği ve süt sıklıkla bulantıyı daha da kötüleştirir). Bol miktarda dinlenmeye dikkat edin çünkü yorgunluk sorunu şiddetlendirir.

 

Kabızlık

Kabızlık

Ne zaman ve neden olur: Hamilelikte kabızlık, gebelikte değişen demir hormonları, sindirim sürecini yavaşlatan gebelik hormonları, vücudun daha fazla besin ve su emmesi ve rahmin bağırsak borularınıza baskı yaparak sürekli büyümesi nedeniyle oluşur.

Çözümü: Günde en az sekiz bardak su ve bir bardak, % 100 meyve suyundan ikisini (elma ve kayısı suları iyi seçimlerdir) bağırsaklarınızı hareketlendirmek için, lifleri artırmak için yüksek lifli bir diyet (kepek ve tam buğday tahılları, tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç ve çiğ meyve ve sebzeler, özellikle kuru erik, armut, incir, kayısı, kereviz, havuç ve kabak ) tüketin ve günlük egzersiz yapmaya çalışın.

 

İdrar kaçırma

İdrar kaçırma

Ne zaman ve niçin olur: Hamilelikte idrar kaçırma ( özellikle öksürürken, hapşırırken, güldüğünde veya ani bir hareket yaptığın zaman) idrar kaçırma durumu yaşanabilir. Birinci yarıda sızıntı veya idrar kaçırma nadiren bir sorundur ancak daha sık idrara çıkma ihtiyacını hissedebilirsiniz. Son üç aylık dönemde, mesane uterus tarafından sıkıştırılır ve sık sık bebeğin başı sıkıştırılır. Bu idrarla doldurulabilen mesanenin kabiliyetini etkileyebilir ve bundan daha dolgun olduğu hissine neden olabilir. Gerçek sızıntı, üçüncü yarıda en yaygın olanıdır.

Çözümü: Güçlü pelvik taban kas tonusu korumaya yardımcı olmak için günde birkaç kez egzersiz yapın. Buna ek olarak, her içecek içtiğinizde mesanenizi tamamen boşaltmayı deneyin. Bir ipucu; tuvalete giderken ellerinizi göbeğinizin altına yerleştirin ve son damlaları tüketmek için hafifçe kaldırın. Ayrıca, mesanenizi boşaltmak için kalçalarınızdan biraz öne eğilebilirsiniz.

 

Mide ekşimesi

Ne zaman ve neden olur: Hamilelikte mide ekşimesi, gebelik boyunca ortaya çıkar ancak üçüncü yarıda en yaygındır. Mide asidindeki artış, büyümekte olan uterusunuzun karın organlarına yaptığı basınçtan kaynaklanır.

Çözümü: Gün boyunca küçük, sık yemekler yiyin, çok baharatlı gıdalardan kaçının, yatmadan hemen önce yemekten kaçının ve uyurken başınızı yüksek tutun. Mide ekşimesi şiddetli ise doktorunuza danışarak bir ürün önermesini isteyin.

Sırt ağrısı

Ne zaman ve niçin olur: Hamilelikte sırt ağrısı, hamilelik ilerledikçe bebeğin ağırlığı ve sık sık yer değiştirmesi bel ağrısına neden olabilir. Zayıflamış karın kasları da sırt ağrısına katkıda bulunabilir. Ağrı şiddetli olursa, doktorunuzu arayın.

Çözümü: Sık sık gerin, karın egzersizleri yapın. Ağır nesneleri kaldırmayın, rahat, düşük topuklu, destekleyici ayakkabılar giyin. Bir noktada çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Dizlerinizin arasına yerleştirilen bir yastıkla uyuyun. Belinize ısıtma pedi veya buz paketleri uygulayın ve masaj yapın.

 

Şişmiş eller ve ayaklar

Şişmiş eller ve ayaklar

Ne zaman ve niçin olur: Üçüncü yarıda gebelik hormonları dolaşımı yavaşlatır, böylece sıvı ellerinize, ayaklarınız ve ayak bileklerinize yerleşebilir. Büyümekte olan uterus bacaklarındaki damarlara baskı yapar, şişmeye de katkıda bulunur. Şişmiş bir yüz, vücudunuzun herhangi bir yerinde ani şişme, ayaklarda şişme sık sık görülür.

Çözümü: Uzun süre ayakta durmaktan kaçının, ayağınızı sık sık yükseltin. Akşamları ayaklarınızı serin suda bekletin, düzgün oturan, alçak topuklu ayakkabılar giyin. Su tutmaya neden olabilecek tuzlu gıdalardan kaçının.

Bir önceki makalemizi okudunuz mu ? ” Çocuğu Okula Hazırlamanın ipuçları ”  Tatilden sonra çocuklarınızı okula hazırlamanın en etkili yolların nelerdir ?