“Bebek Kundaklamak” Eskiden Günümüze Gelen Bir Gelenek

0
1285
kundaklama

Eski zamanlarda özellikle Anadolu’da yaygın olarak görülen bebek adetlerinden biri de “bebek kundaklamak” geleneğidir. Yeni doğmuş bebek, genellikle 3-4 aylık olana kadar kundaklanıyor. Kundaklama, bebeğin uykusunun hafif olduğu ilk zamanlarda rahat uykuya dalmasını sağlamak ve uyku anında ellerini hareket ettirerek yüzünü çizmesini engellemek amacıyla eski zamanlardan bu yana ailelerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bu zamana kadar uzmanlar ve aileler tarafından zararlı olup olmadığı açısından tartışma konusu olan bebek kundaklamak popülerliğini yitirdiği düşünülse de günümüzde de Türkiye ve Avrupa ülkelerinde hala tercih edilen bir gelenek. Uzmanlar bebek kundaklamak geleneğinin belli yararlarından dolayı kullanılabileceğini düşünüyor olsalar da çok sıkı yapılan kundaklama işleminin bebekte birçok probleme yol açtığını savunuyorlar.

 

Kundaklama Nasıl Yapılmalı?

Eskiden beri bebeklere uygulanan bir adet olan kundaklama aileler tarafından genellikle yanlış yapılıyor. Bebeklerinin uyku anında ani hareket ve sıçramalar ile uykusundan uyanmasını engellemek için kundak yapan aileler bebeklerinin tüm vücudunu sıkı bir şekilde kundaklıyorlar. Bu sıkı kundaklama uzmanlar tarafından önerilmiyor.Tüm vücudu sıkı bir şekilde kundaklanan bebeklerde el ve ayak gelişiminde bozukluk, kalça çıkıklığı gibi bazı problemlerin sıkça yaşandığını savunan uzmanlar, bebeklerini kundaklamak isteyen ebeveynlerin sıkı kundak yerine el ve özellikle ayak bölümünün sıkı olmadığı, bebeklerin dizlerinin tamamen düz bir konumda değilde kıvrımlı ve mümkün olduğunca ayrık pozisyonda kaldığı rahat kundaklama yöntemini tercih etmelerini öneriyorlar.

 

Bebek Kundaklama Geleneğinin Faydaları Nelerdir?

– Uzmanların önerdiği rahat bir pozisyonda kundaklanan bebekler, uyku esnasında çok fazla hareket etmiyorlar. Bu nedenle daha rahat ve deliksiz uyuyabiliyorlar. Bebekler anne karnında da bir nevi sarılmış pozisyonda oldukları için kundaklama yöntemi onlarda anne karnı hissi yaratıyor. Bunun içinde kendilerini güvende hissediyor ve daha rahat bir uyku süreci yaşıyorlar.

Bebek kundaklamak yöntemiyle uyku sırasındaki ani hareket ve sıçramaları azalan bebek daha deliksiz uyuyor. Bu nedenle de kundaklama döneminde bebeklerin uyku sürelerinin arttığı gözleniyor.

-Vücudu daha sabit bir pozisyona iken uykuya dalan bebekler genellikle ilk aylarda daha çok görülen elleriyle yüzünü çizme, zarar verme gibi problemlerle daha az karşılaşıyor.

Bebek Kundaklama Geleneğinin Zararları Nelerdir?

Bebek kundaklamak geleneğinin en bilindik zararı bebeklerde “kalça çıkığı” problemi oluyor. Uzmanların önerdiği rahat pozisyon dışında vücudu sıkı bir şekilde kundaklama yapılan bebeklerde kalça çıkığı oldukça fazla görülüyor. Kalça çıkığının en önemli nedenlerinden biri; bebeğin kıvrımlı diz yapısının bozulmasıdır. Sıkı yapılan kundaklama yönteminde de bebeğin dizleri doğal yapısının dışında tamamen düz ve birbirine yapışık biçimde olduğu için bu sorunla sıkça karşılaşılıyor.

Kundaklama işleminin bir diğer zararı da bebeğin vücut ısısının normalden fazla yükseliyor olmasıdır. Gereğinden sıkı kundaklanan bebek, uyku esnasında sıcaktan bunalıyor. Vücudunun çok sarılı olmasına bağlı olarak ateşi yükselerek, hasta olabiliyor. Bu ani ateş ve terlemede daha çabuk hastalanmasına yol açarak özellikle üst ve alt solunum yolu hastalıklarının sık görülmesine yol açabiliyor.