Çocuklarda Parmak Emme Nasıl Bıraktırılır? Bebekler başparmaklarını emmeye başladıklarında anne ve babalar endişelenmeye başlar, çünkü parmak emme alışkanlığı öyle bir hale gelir ki, parmakları çocuğunuzun ağzından almak mümkün olmamaya başlar. Parmak emme alışkanlığı birçok bebekte görülür ve çoğu kez bu durum okul öncesi yıllara kadar devam eder.
Şirin ve bebek için rahatlatıcı olabilir ancak parmağı sürekli emmek, konuşma ve diş gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir, ayrıca psikolojik nedenlere bağlı olarak da gerçekleşebilir. Parmak emme, mutsuz çocukluk, sıkıntılı aile hayatı gibi durumların sebebi olabilir.
Parmağını pasif şekilde ağzına alan küçük çocuklar, sürekli ve agresif biçimde emen çocuklardan daha az diş sorunları yaşarlar. Dişleri deforme eden emmekten kaynaklanan dilin sabit itmesidir. Aynı şekilde baş parmağınız ağzındayken daima konuşan bir yürümeye başlayan çocuk, konuşma konusunda zorluk çekebilir, bu nedenle en baştan parmağını emmesini engellemek önemlidir.
Çocuğunuzu parmak emerken konuşmaması yönünde uyarın. Sizinle konuşurken parmaklarını çektiğinden emin olun. Parmak ağzınızdan çıkmadığı sürece dikkatinizi çekmediklerini bildirerek, küçük yaştan onu bu rutine sokmaya çalışın. “Parmağın ağzındayken söylediklerini duyamıyorum, parmağın olmadan tekrar söyler misin?” gibi telkinlerde bulunun.
Çocuğumun Parmak Emmesini Nasıl Engelleyebilirim?
Her çocuk farklıdır. Çoğu çocuk, 2-4 yaşları arasında kendi başına parmak emmeyi bırakır, ancak birçoğu da bu alışkanlığa çok daha uzun süre devam eder ve okul yılı boyunca başparmak emmeye devam edebilir.
Sert Davranmayın: Çocuğunuza parmak emmeyi bıraktırmaya çalışırken sert davranışlardan uzak durun. Çoğu çocuk, yorgun ya da endişeli olduklarında baş parmaklarını emer, bu onlar için güvence adına kullanılan bir emniyet örtüsüdür, bu nedenle bıraktırma sürecinde daima sakin ve makul olun. Ona güven verin. Unutmayın, yetişkinlerin bile bir alışkanlıktan kurtulması uzun sürer ve sabır gerektirir.
Hatırlatmayın: Çocuğunuza parmağını emmeyi bırakmasını sık sık hatırlatmayın. Bu uzmanların önerdiği bir yöntem değildir.
Ellerini meşgul edin: Ona bazı oyunlar veya görevler verin. Puzzle yapma, boyama yapma gibi faaliyetler ellerini meşgul eder ve parmağını emmeyi unutmasına yardımcı olabilir.
Acı ojeleri deneyin: Çok tercih edilmemekle birlikte faydalı bir yöntem olan acı ojeleri deneyebilirsiniz. Emdiği parmağa biraz acı ojeden sürün, parmağını emdiğinde alacağı kötü tat çocuğunuzu tekrar parmak emmekten uzak tutabilir.
Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…
T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…
Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…
Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…
Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…
Corona virüsü nedir? Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…