Kış aylarında soğuk algınlığının yanında, çocuklarda kulak ağrısı ve buna bağlı orta kulak iltihabı (otitis media) doktor ziyaretlerinin en sık sebeplerinden biridir. Çocukların en az yüzde yetmişi, kış aylarında kulak enfeksiyonu rahatsızlıklarına yakalanıyor.
Tipik olarak, orta kulak iltihabı, soğuk algınlığından en az iki veya üç gün sonra ortaya çıkar. Normalde, orta kulak boşluğu, orta kulağı burnun arka tarafına bağlayan östaki tüpü yoluyla dışarı sızan az miktarda sıvı üretir. Östaki tüpü soğuk algınlığında, sinüs enfeksiyonu veya alerji nedeniyle şiştiğinde ve düzgün çalışmamaya başladığında sıvı birikmeye başlar.
Orta kulak iltihabı aslında iki şekilde gelişir. Orta kulak kanalında sıvı vardır, fakat akut enfeksiyon belirtisi yoksa efüzyonlu orta kulak iltihabı, hem akut hem de iltihaplanma ve ağrıya neden olan bir bakteri veya viral enfeksiyonun bulunduğu durumlara akut orta kulak iltihabı denir.
Sıvı birikimi ve kulak zarında oluşan basınç, rahatsızlık ve geçici işitme kaybından aşırı ağrıya kadar belirti gösterebilir. Ancak daha önce orta kulak enfeksiyonu geçirmeyen ve çocuğu henüz konuşmayan çocukların aileleri için, hastalığın ne olduğunu anlamak zor olabilir. Ancak, aranacak birkaç belirti vardır ve bunlardan herhangi birini görürseniz, doktorunuzu aramalısınız. Bu belirtiler;
- İştah kaybı ve uykusuzluk.
- Her zamankinden daha fazla tutulma arzusu.
- Kulaktan gelen sarı veya beyaz akıntı
- 38- 39 derece ateş
- Sürekli olarak parmağını kulağına sokma veya başını sallama
- Bazı durumlarda işitme kaybı, ancak çoğu durumda enfeksiyon geçtikten sonra kademeli olarak normale döner. Çocuğunuz söylediğiniz şeyi tekrarlamanızı isterse, bu bir işaret olabilir. İşitme kaybı, bebeğinizin dil gelişimini etkileyebileceğinden, bebeklerle söylemek daha zor ve potansiyel olarak daha fazla endişe vericidir. Bir sorundan şüpheleniyorsanız, çocuğunuzun işitme cihazı bir odyometre ile kontrol edilmelidir.
Bir enfeksiyon çarptığında, doktora ulaşana kadar çocuğunuzu rahatlatmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır .
Ağrı için asetaminofen veya ibuprofen verin, ancak soğuk algınlığı ilaçlarıyla uğraşmayın.
Basıncın bir kısmını hafifletmek için çocuğunuzun kafasını yükseltin. 2 yaşın üzerindeyse ve artık bir beşikte uyuyorsa, yatarken yastık kullanmak gayet güzel. Bir bebeği bir araba koltuğunda dik tutun. Bir kere daha iyi hissetmeye başlayınca, onu tekrar karyolasına yatırın. Ancak asla bebek için bir yastık kullanmayın.
Çocuğunuzun yüzüne kulak yakınında uygulanan sıcak, nemli bir havlu da yardımcı olabilir. Büyük bir çocukla birlikte bir ısıtma yastığı kullanabilirsiniz, ancak dikkatli olun: En düşük ayara koyun, ilave bir havluyla veya battaniye ile paketleyin ve sudan uzak tutun. Asla bir bebeğe bir ısıtma pedi kullanmayın.
Boşalma yoksa, dış kulak yoluna iki veya üç damla oda sıcaklığında susam veya zeytinyağı koymak için bir damlalık kullanarak acıyı hafifletin.
Yutkunarak östaki borusu açılır ve sıvıyı orta kulaktan boşaltır. Çocuklara bol su içirin.