Çocuk Sağlığı

Çocuklarda “Mide Gribi”ne Dikkat!

Çocuğunuzda aniden görülen bir ishal ve kusma durumu söz konusu oldu ve bir mide ağrısından şikayet ediyor. Bu gibi bir durumda mide gribi sorunundan bahsedilebilir.

Aslında bu rahatsızlık için “grip” tanımının kullanılması pek doğru değildir. Çünkü grip oldukça farklı bir virüs nedeniyle ortaya çıkar ve boğaz ağrısı, burun akıntısı ve genel ağrıya neden olur. Nadiren mide problemlerine neden olur. “Mide gribi” olarak adlandırılan durum ise gastroenterit, mide ve bağırsakta ortaya çıkan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Viral enfeksiyonlar ve bakterilerin gelişimi mide gribine yol açabilir.

Hastalık genellikle ilaç olmadan yaklaşık 10 günde geçer. İlk birkaç gün hastalığın en yoğun olduğu gündür, ancak çocuğunuzun bu olaydan çok yara almadan kurtulmasına yardımcı olmak için önlemler alabilirsiniz.

Mide Gribi Tedavisi

Sıvı alımını arttırın. Mide gribinde en büyük tehlike dehidrasyon yani su kaybıdır. Kusma ve ishal nedeniyle çocuğunuzun vücuduna aldığı sıvıdan daha fazla sıvı kaybedilir. Dolayısıyla yapabileceğiniz en önemli şey çocuğunuzun yeterli sıvıyı almasını sağlamaktır.

Yeterli su içmesini sağlamak iyidir, ancak bazı durumlarda yalnızca su yeterli olmayabilir. Çocuğunuzun vücudu susuz hale geldiğinde önemli elektrolitler de kaybeder. (tuz, şekerler ve mineraller) Tuz ve minerallerin yerini tutan içeceklere elektrolit çözeltileri veya oral rehidrasyon çözeltileri denir. Onları eczanelerde satın alabilirsiniz.

Bu süreçte inek sütü alan çocukları sütten uzak tutun. Süt karın problemlerini daha da kötüleştirebilir. Doktorlar daha berrak sıvıları önermektedirler. Genç bir bebeğin ebeveyni iseniz, emzirme veya formül hakkında doktorunuzla konuşun. Asit (portakal suyu) veya kafein içeren içecekler de karın problemlerine ve rahatsızlığa neden olabilir.

Doğru türden sıvı bile çok fazla verildiğinde kusmayı daha da kötüleştirebilir, bu yüzden ilk başta verdiğiniz sıvı miktarını az tutun ve sorunu daha da kötüleştirmeyeceğinden emin olun.

Yavaşça yiyecek verin. Çocuğunuz sıvı alıp, bunu kusma veya ishal yolu ile çıkarmadığı takdirde, yiyecek eklemeye başlayabilirsiniz. Ama başlangıçta kesinlikle miktarı sınırlı tutmalısınız. Önce muz, ekmek, pirinç ve tost deneyin. Tavuk ve şehriye çorbası ve tuzlu, yağsız krakerler de iyi seçeneklerdir. Bunların iyi gittiğini bildikten sonra, yağsız et ve pişmiş sebzeler deneyebilirsiniz.

Kızarmış, baharatlı, yağlı veya asit içeren yiyecekleri vermeyin. Karın problemlerini daha da kötüleştirebilirler.

Doktorunuz önermediği takdirde kesinlikle ilaç vermeyin. Ağrı kesici gibi ilaçlar zaten bu süreçte hassas olan midelerine büyük zararlar verebilir ve bakteri veya enfeksiyondan kurtulmak için gerçekleştirdikler kusma ve dışkılama faaliyetini durdurabilir. Bu faaliyetlerin bir dış etken ile durdurulması faydalı değildir.

 

kolektif

Annelerbilir.net Türkiye'nin En Büyük Kadın Çocuk Sağlığı Portalı, Kadın Sitesi. Anne çocuk sağlığı evlilik gebelik güzellik hamilelik hazırlanışı ilişki ilişkiler kadın kadın erkek ilişkileri.

Share
Yazar
kolektif
Etiketler: gripinek sütü

Recent Posts

Bir Lezzet Klasiği Olan En Güzel Rulo Pasta Tarifleri

Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…

5 sene Önce

Herkese Ücretsiz Maske Dağıtılacak…

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…

5 sene Önce

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…

5 sene Önce

Karantina Sürecinde Çocuklarınız ile Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler

Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…

5 sene Önce

Corona virüsü sebebiyle okullar tatil.

Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…

5 sene Önce

Çocuklarımızı Korona(Corona) virüsünden nasıl koruruz? Korona virüsüne karşı alınacak önlemler nelerdir?

Corona virüsü nedir?  Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…

5 sene Önce