Özellikle okul dönemindeki çocuklarda sıklıkla görülen göz hastalıkları, çocuğun okul performansı ve sosyal ilişkilerine zarar veriyor. Uzak ve yakını görememe sıkıntıları, enfeksiyon gibi problemlerle günlük hayatlarında sıkıntılar yaşayan çocuklar, dersleriyle alakalı sıkıntılar yaşıyor ve başarıları düşüyor. Ailelerin, çocukların her zaman dile getiremedikleri bu sorunların peşine düşmeleri, konuyla ilgili tedavilerine başlamaları ve öğretmenlerin de çocuğunun sorununa yönelik davranmaları gerekiyor.
Çocuklarda En Çok Görülen Göz Hastalıkları
Hipermetrop: Yakını görememe sorunu olarak adlandırılan hipermetropluğun tedavisine erken başlanması önemlidir. Hipermetrop çocuklar, okudukları kitabı gözlerine çok yaklaştırırlar veya televizyonu çok yakından izlerler. Göz, görmek için kendini fazla zorladığı için baş ağrısı, gözde ağrı ve sulanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Çocuğun hipermetrop olduğu tespit edildiğinde uygun numaralar belirlenerek çocuğa gözlük verilmesi gerekiyor. İlerleyen yaşlarda lens ve lazer tedavisi de uygulanabiliyor.
Miyop: Uzağı görememe olarak bilinen miyop, çocuklarda en fazla görülen göz hastalıklarından biridir. Uzağı göremeyen çocuklar, genelde uzaklarında kalan görüntüleri ve yazıları görmek için gözlerini kısarak görüntüyü netleştirmeye çalışırlar. Miyop hastalığının tedavisi de miyopla benzerlik gösteriyor. Göz numaraları belirlenerek uygun gözlük verilerek, ilerleyen yaşlarda ise lens ve lazer ile tedavi edilebiliyor.
Arpacık: Genelde göz kapağı ve kirpik diplerinde iltihaplanma şeklinde görülen arpacık problemi, önceleri bir sivilce büyüklüğünde baş gösterir. İlerleyen dönemlerde bu iltihaplı çıkıntı daha da büyür ve patlayabilir. Kimi zaman şişlik dışında başka bir belirti vermeyen arpacık, bazen oldukça ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Bu gibi durumlarda çocuğun arpacığı kaşıması veya oynaması problemin büyümesine neden olabilir. Eğer arpacık batmaya ve büyümeye devam ederse doktor kontrolünde ilaç kullanımı veya cerrahi müdahale ile sorun ortadan kalkabilir. Ancak fazla belirti göstermeyen, küçük arpacıklar sıcak suya batırılıp sıkılmış bir pamuk veya ütülenmiş temiz bir mendille göze kompresör yapılabilir.
Astigmat: Astigmat, gözün en önünde bulunan kornea tabakasının şekil bozukluğu nedeniyle görülen bir göz rahatsızlığıdır. Astigmat hastalığında, korneadaki şekil bozukluğu ile ışığı kıramaması ve bu nedenle görüntünün bulanıklaşması durumu söz konusudur. Astigmat, hem gözde hem miyop hem de hipermetrop görülmesine neden olur. Uygun gözlük numarası ile tedavisi yapılmayan astigmatlı gözde miyop baskınsa miyop, hipermetrop baskınsa hipermetrop rahatsızlığı ilerler. Bu nedenle teşhis ve tedavisinin erkenden yapılması önemlidir.
Çapaklanma: Çocuklarda çok sıklıkla görülen çapaklanma sorununun birçok sebebi bulunur. Gözden mikrop kapılması, çeşitli bakteriler, el temizliğine dikkat edilmemesi, üst solunum yolu rahatsızlıkları çocuklarda çapaklanma sorununa neden olabilir. Gözlerde yanma, sulanma, kirpik diplerinde ağrı ve kirpiklerin birbirine yapışması gibi durumlar görülür ve bazı durumlarda çapak iltihaplı bir şekilde gözlerden akabilir. Tedavisi, çapaklanmanın sebebine göre antibiyotik, antibakteriyal merhem ve damlalar ile yapılabiliyor.
Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…
T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…
Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…
Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…
Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…
Corona virüsü nedir? Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…