Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Dil Gelişim Süreci

Çocuklarda Dil Gelişim Süreci

Anne –babalar bebeklerini dünyaya getirdikten sonra, birbirlerine alışma evresinin ardından onun ne zaman konuşma dönemine geçeceğini merak ederler.

Bebekler dünyaya geldikleri ilk haftalarda anne ve babaları ile aralarında tek taraflı bir iletişim söz konusudur. İlerleyen haftalarda bebeğin, annesine gülümsemesi ya da seslere tepki vermesi ile birlikte bu tek yönlü iletişim çift taraflı bir hal almaya başlar. Bu çift taraflı iletişim; bebeğin konuşmaya başlamasıyla gelişir. Normal gelişim süreçlerinde bebek; ilk 6 ayda “agulama” dediğimiz tepkileri verir ve çevresindeki sesleri taklit eder. 12-18 aylık dönemde de ilk kelimelerini söylemeye başlar.

Bebeklerde konuşma süreci normalden geç başlayabilir ya da farklı devam edebilir. Bazı çocukların bir takım harfleri söylemede zorluk yaşadığını, bazı harfleri çıkaramadığını, kekelediğini ya da bazı kelimeleri söylerken uzattığını görebiliriz.

Konuşmada Gecikme

Kimi durumlarda bebeklerde konuşmada gerilik olabilir. Konuşma geriliği/konuşmada gecikme birçok anne-babanın endişe duyduğu bir durumdur. Çevrelerindeki diğer ebeveynlerin bebeği kıyaslaması gibi durumlar arttıkça “acaba çocuğum ne zaman konuşacak?” sorusu ortaya çıkar. Konuşma geriliği endişe duyulacak bir durum olmamakla birlikte çeşitli tedavi ve terapi yöntemleriyle birlikte geliştirilerek kontrol altına alınabilmektedir.

Konuşmada Bozukluk

Anne-babaların bir diğer endişe duyduğu durum ise konuşma bozukluklarıdır. Konuşma bozukluğunda, konuşma geriliğine göre kronolojik bir sorun yoktur. Çocuk; normal bir konuşma gelişimi sürecinden geçer. Fakat konuşurken bazı kelimeleri, harfleri ya da sesleri çıkaramadığı, çıkarırken zorlandığı, konuşmada dil ve dudak becerisinin gelişmediği gözlenir. Çocuklarda konuşma bozukluğum birçok farklı türde görülebilmektedir. Bunları;

“Fonolojik Bozukluk, Artikülâsyon, Kekemelik ve İşitme Kaybına Bağlı Konuşma Bozukluğu” şeklinde gruplandırabiliriz.

Konuşma bozukluğunun her türünde birbirinden farklı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler iyi gözlemlenir ve bir uzman desteği alınırsa “konuşma terapisi” yolu ile tamamen ortadan kalkabilmektedir.

Konuşma Bozukluğu ve Gecikmesi Durumunda Ne Yapmalı?

Konuşmada gecikme ve konuşma bozukluğu durumunda anne ve babaların davranışı oldukça büyük önem taşır. Durumun endişelenecek bir yanının olmadığı bilinmeli, sorun kabullenilmeli, gerekli uzman desteğine başvurulmalı ve iyileştirme süreci başlatılmalıdır.

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir?

Konuşma geriliği/bozukluğu tedavilerinde en sık kullanılan yöntem “Dil ve Konuşma Terapisi” almaktır. Dil ve konuşma terapistleri; çocuklardaki konuşma problemini tespit eder ve ona göre bir tedavi yöntemi uygular. Uygulamalı, tekrarlamalı ve alıştırmalı şekilde sürdürülen bu terapiler doğru bir terapist ve doğru bir yöntem seçildiğinde tamamen ortadan kalkarak tedavi edilmiş olur.

kolektif

Annelerbilir.net Türkiye'nin En Büyük Kadın Çocuk Sağlığı Portalı, Kadın Sitesi. Anne çocuk sağlığı evlilik gebelik güzellik hamilelik hazırlanışı ilişki ilişkiler kadın kadın erkek ilişkileri.

Share
Yazar
kolektif

Recent Posts

Bir Lezzet Klasiği Olan En Güzel Rulo Pasta Tarifleri

Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…

5 sene Önce

Herkese Ücretsiz Maske Dağıtılacak…

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…

5 sene Önce

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri

Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…

5 sene Önce

Karantina Sürecinde Çocuklarınız ile Evde Yapabileceğiniz Etkinlikler

Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…

5 sene Önce

Corona virüsü sebebiyle okullar tatil.

Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…

5 sene Önce

Çocuklarımızı Korona(Corona) virüsünden nasıl koruruz? Korona virüsüne karşı alınacak önlemler nelerdir?

Corona virüsü nedir?  Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…

5 sene Önce