Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri ve Çözüm Önerileri

0
944
çocuklarda ağız kokusu

Çocuklarda ağız kokusu; diş çürüğünden, nezle, grip gibi soğuk algınlığına kadar birçok sebepten ötürü oluşabilmektedir ve çocukların çoğunda sıklıkla karşılaşılabilen bir sorundur. Ağız kokusu, özellikle 2-5 yaş arası çocuklarda yaygın bir durumdur.

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Çocuklarda ağız kokusu problemine yetişkinlerdeki ağız kokusundan daha sık rastlanmasının nedeni paranazal sinüslerin çocuklarda yetişkinlere oranla daha dar olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca çocukların metabolizması daha hızlı olduğundan ortaya çıkan artık ürünler sıklıkla ağız kokusuna yol açabilir.

çocuklarda ağız kokusuÇocuklarda ağız kokusunun nedenleri arasında gösterilebilecek bir sorunda ağız ve solunum yollarının kuruluğudur. Ağız içinde salgılanan tükürük yoksunluğu sonucu ağız içinde oluşan bakterilerin yeterince temizlenememesine neden olur. Bunlarda ağızda kokunun oluşmasını sağlar.

Geniz eti büyümesi ve geniz eti iltihabı da çocuklarda ağız kokusunun nedenleri arasındadır. Ve çocuklarda diyabet de çocuklarda ağız kokusu nedenlerinden sayılmaktadır.

Ayrıca ağız ve diş bakımının yetersiz olması, burunda yabancı cisim, diş çıkarma dönemlerinde, diş çürükleri, ağızdan nefes alma, gastrit, ülser gibi nedenlerde ağız kokusunun oluşmasını tetikleyen nedenler arasındadır.

Çocuklarda Ağız Kokusu İçin Çözüm Önerileri

Oluşan ağız kokusunu önlemek için sıvı tüketiminin arttırılması önemlidir. Eğer emzik veya biberon kullanılıyorsa bunların çocuğun ağzında uzun süre kalması ağız içinde sıvı değişimini engeller. Ayrıca zamanla bunların yüzeylerinde oluşan bakterilerde bu soruna sebebiyet verir. Bu yüzden bunların her kullanımı sonrasında temizlenmesi çok önemlidir.

Diş çıkardığı dönemlerde o bölgede diş etinin şişmesi veya diş eti yaralanmalarında o bölgelerin kullanımı diğer tarafa oranla azalır. Bu durumda bölgelerin etrafındaki kokuya neden olan sıvıların durağan kalmasına sebep olur. Bu tür durumlar için diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş hekimleri çocuklara ağız hijyeni eğitiminin 2 yaşından itibaren verilmesini önermektedir. Bu eğitim, yumuşak ve yeni çıkan dişlere zarar vermeyecek bir diş fırçası ile sağlanabilir. Diş hekimlerinin tavsiyesine göre çocukların günde en az iki kez dişlerini fırçalaması tavsiye edilmektedir.

Aynı zamanda çocuklarda kötü ağız kokusuna dil kökünde meydana gelen mantar enfeksiyonları, pamukçuk olarak bilinen hastalığın oluşması ve çok sık meydana gelmese de ağız tümörleri sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır.