Bebeklerde Ense Kalınlığı Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde ense kalınlığı down sendromlu bebeklerin yaklaşık %75’inde görülmektedir. Vakaların %60–70’inde burun kemiği yoktur. İleri yaşta gebelik ile down sendromu ilişkilidir. Bebeklerde ense kalınlığı sadece down sendromlu vakalarda olmaz.
Bu durumun oluşmasına neden olan başka sebepler de vardır. Bu nedenler arasında kalp yetmezliği, boyun ve başta venöz göllenme, ekstrasellüler matriks kompozisyonunda değişiklikler, lenfatik drenajda yetersizlik, fetal anemi ve konjenital enfeksiyonlar gösterilebilir.
Ense kalınlığı ölçümü genellikle hamileliğin 11-14. haftaları arasında yapılmaktadır. Bebek 12 haftalık olduğu zaman ölçümler yapılıp değerleri kontrol edilmektedir.Bebeğin ense kalınlığının ölçümü, bebeğin baş popo mesafesi 45-85 mm arasında olduğu zaman omurga ile ense cildi arasındaki mesafe ölçülerek tespit edilebilmektedir.
Bebeklerde ense kalınlığı değerleri 2.5 mm değerinin altında ise normal, 2.5 mm nin üzerinde ise anormal olarak kabul edilmektedir.
Bebeğin ense kalınlığı yüksek çıkar ise; hamilelik sürecinde bu konu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bebeğin ense kalınlığı olması gereken değerden yüksek ise bir takım kontrollerin yapılması gerekir. Hamilelikte bebeğin ense kalınlığının yüksek olması sonuçları neler olabilir dersek ,düşük ihtimali ,anne karnında ani bebek ölümü, baş bölgesinde oluşabilecek majör anomaliler, down Sendromu , doğum sonrası bebek ölümü gibi risklere sebep olabilmektedir. Ense kalınlığının 20. hafta sonrasına kadar devam etmesi durumu kötü gebelik sonuçlarını 9 kat arttırır.
Kromozomal olarak normal fetusların %4’ünde ense kalınlığı mevcuttur ve bu bebeklerde % 2.5’den % 45’e kadar yapısal anomaliler eşlik edebilir. Bunlar;
- Kalp Defektleri
- Diafragma hernisi
- Bağırsaklarla birlikte açık fıtık
- Bağırsak olmaması durumu
- Yemek borusunun olmaması durumu
- İskelet(Kemik) bozuklukları
- Bazı Sendromik hastalıklar Smith-Lemli-Optiz Sendromu, Fryn Sendromu, Joubert Sendromu, Meckel-Gruber Sendromu, VATER Sendromu gibi. anomalikler görülebilir.
Bu nedenle ense kalınlığı olan euploid fetüslerde yapısal anomalileri veya genetik sendromlarla birliktelik gösteren şüpheli ultrasonografik göstergeleri aramak için hamileliğin 20-22. haftalarında ayrıntılı ultrasonografik inceleme yapılmalıdır.
Düşük, fetal ölüm veya major fetal anomali gibi olumsuz gebelik sonuçları bebeklerde ense kalınlığı artışı ile doğru orantılı artmaktadır. Spontan düşüklerde veya fetal ölümlerde ense kalınlığı 95–99. persentilde olan vakalarda %1,3 iken, ense kalınlığı 6,5 mm veya daha fazla olanlarda %20’dir.