Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemini Kolaylaştırmak

0
2083
bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıl Kolaylaştırılır?

bebeklerde diş çıkarmaGenellikle 6-7 aylık bebeklerde ilk diş çıkarma dönemi başlar fakat bazı durumlarda bebeklerde diş çıkarma dönemi 12-16 ayı bulabildiği gibi 3-4 aylıkken diş çıkarabilir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi birçok bebek ve ebeveynler için zor ve yorucu olabiliyor. Tüm dişlerin tamamlanma süresi ise 25-29. aya kadar sürebilir. Bu sürecin kısa veya erkenden tamamlanma ihtimali kalıtımsal özelliklere bağlıdır. Yani sizin dişleriniz erken çıkmışsa, büyük olasılıkla bebeğinizin dişleri de erken çıkacaktır.

Diş çıkarma döneminde beslenme

bebeklerde diş çıkarmaBebeklerde diş çıkarma döneminde diş etleri çok hassaslaşır, bir şeyler yemek güçleşmeye başladığı için yemek yemeyi reddedebilir, bu durumda kilo alımını yavaşlamasına neden olabilir. Böyle zamanlarda bebeğinize sadece anne sütü ve mama takviyesi vermeniz yetecektir. Telaşlanmamalı ve yemek yemesi için zorlanmamalıdır. Diş çıkarma döneminde yaşanan iştahsızlık durumunda bebeğe soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletebilir hem de besin ve su kaybının engellemeye çalışabiliriz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemine Yardımcı Öneriler

Bu dönemde diş eti daha da hassaslaştığı için sıcak gıdalar vermekten kaçının. Elma püresi, yoğurt, muhallebi gibi serin ve ferahlatıcı besinler kurtarıcı olacaktır.

Dişlerini kaşıması için soğuk bir muz, havuç veya kereviz sapı verebilirsiniz. Evde kemirme bisküvileri hazırlayabilirsiniz. Plastik diş kaşıma aletlerine kereviz sapı daha iyi bir alternatiftir. Kerevizin rahatlatıcı etkisi bu dönemde oluşabilecek huysuzluğa da iyi gelecektir. Eğer bu diş kaşıyıcısından alacaksanız plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.

Yeterince su içiyor olmasına dikkat edin. Çok huysuzlandığı zamanlar bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapabilirsiniz.

Bebeğiniz emzik kullanıyorsa, emziği bir bardak içme suyu içine daldırıp, emziğin ucunu sıkıp bırakarak içine su doldurun. Daha sonra içi su dolu emziği buzluğa kaldırın. Donduktan sonra yemeklerden önce bebeğinize vererek dişlerini birazda olsa bu şekilde yatıştırarak yemek öğünleri daha verimli geçebilir.

Bebeğinizin süt dişleri tamamlandığında 10 altta 10 üstte olmak üzere toplam 20 dişe sahip olacak. Bebeğiniz dişlerini fırçalamayı es geçmeyin. Erken dönemde diş fırçalama alışkanlığı edinmesi ve diş sağlığı için fırçalamayı bir oyun haline getirin ve ona iyi bir örnek olun.

Bebeğiniz süt dışında başka besinler tüketmeye başladığında, süt dişlerinin uzun sağlığı için, şekerli yiyecekler meyve, çiğ sebze gibi besinler vermeye çalışın. Çocuğunuzu gazlı içecekler, yumuşak şekerlemeler, lolipoplar ve taze olmayan meyve sularından mümkün olduğunca uzak tutun.

Eğer bebeğinizin ateşi ve ağrısı çok var ise; ilaç kullanımı için doktorunuza danışın.