Bartholin bezleri genital bölgenin kenarlarında bulunan, iki küçük salgı bezidir. Vajinayı ve idrar yolunu çevreleyen kıvrımların her iki tarafında bulunurlar. Çoğu zaman, bu bezleri hissedemez veya göremezsiniz. Bartholin bezleri, dış genital bölgeyi veya vulvayı nemlendiren sıvıyı üretir. Cinsel ilişki esnasında ıslaklık sağlayan sıvı bu bezler aracılığıyla salgılanır. Bu sıvı vajinanın yanındaki iki minik tüpten çıkar. Bu tüplere Bartholin kanalları denir.
Bir Bartholin kanalı tıkanırsa, sıvı bezin içerisinde kalır ve burada kitle haline gelir. Buna bartholin bezi kisti denir. Bu kistler, bezelye büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar çeşitlilik gösterebilir. Genellikle yavaş büyürler. Bartholin bezi ya da kanalı enfekte olursa, buna Bartholin bezi apsesi denir .
Bartholin bezi kistleri genellikle küçük ve ağrısızdır. Bazıları tedavi yapılmadan giderilir. Ancak belirtileriniz varsa, tedaviyi isteyebilirsiniz. Kist bulaşırsa, tedaviye ihtiyacınız olacak.
Bartholin kistinin net bir nedeni yoktur. Hijyenle ilgili değildir ama hijyene yine de dikkat edilmesi gereklidir. Enfeksiyon, kalın mukus veya sürtünme gibi şeyler Bartholin bezi kanalını tıkayabilir ve bir kist oluşturabilir. Kist, cinsel ilişki sonrasında daha da büyüyebilir, çünkü bezler cinsel ilişki sırasında daha aktif hale gelir. Enfekte olmuş Bartholin kistlerine bazen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar neden olur. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak bu riski azaltabilirsiniz.
Bartholin bezi kisti küçükse herhangi bir belirtiniz olmayabilir. Ancak büyük bir kist veya enfeksiyonlu bir kist ( apse ) semptomlara neden olabilir.
Enfekte olmayan bir kist belirtileri şunları içerir:
Enfeksiyonlu bir kistin belirtileri şunları içerir:
Bazı Bartholin bezleri kistleri tedavi edilmeden gider. Acıyı azaltmak için, ibuprofen gibi reçetesiz bir ağrı kesici alabilirsiniz. İyileşmeye yardımcı olmak için, düzenli olarak sıcak su ile duş alabilirsiniz. Bir Bartholin kisti iyileşirken seks yapmaktan uzak durmalısınız.
Kist bulaşırsa, 3-4 gün sonra açılabilir ve kendiliğinden iyileşmeye başlayabilir. Ancak kist ağrılıysa, doktorunuz onu boşaltabilir. Enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik kullanmanız da gerekebilir .
Kistin kapanmasını ve tekrar dolmamasını sağlamak için, doktorunuz kistin bir ucunda küçük bir balon ile küçük bir drenaj tüpü koyabilir. Balon, kisti açık tutmak için kistin içine şişirilir. Bez iyileştikten sonra tüp ve balon çıkarılır.
Bazen bir kistin geri gelmesini önlemek için bir karbondioksit lazeri veya gümüş nitrat kullanılır. Geri gelmeye devam eden şiddetli kistler için, Bartholin bezi ve kanalını çıkarmak için ameliyat olabilir.
Mistaralama olarak adlandırılan ve kist üzerinde bir kesim yapmak ve kenarları birbirine dikmek suretiyle bir kese oluşturulduğu bir prosedür vardır. Bu, kistin boşalmasına izin verir.
Özellikle nostaljik pastanelerin vitrinlerinin önünden geçerken gördüğümüz rulo pasta çeşitleri, bizi şimdiden alıp bir anda…
T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda…
Tüm Kek Çeşitlerinin En Sevileni Birbirinden Güzel Kakaolu Kek Tarifleri Kek denince akla ilk gelen…
Tüm dünyayı ve ülkemizi zor sürece sokan COVİD-19, diğer adı ile Corana(Korona) virüsü daha fazla…
Cumhurbaşkanlığını tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Mart 2020 tarihi itibari ile bir hafta boyunca ilk,…
Corona virüsü nedir? Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen virüs, korona virüs ya da…