Çocuklarda Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir

0
1199

 Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ailevi akdeniz ateşi hastalığı, tekrarlayan ateşlere ve karın, akciğerler ve eklemlerin ağrılı inflamasyonuna neden olan bir inflamatuvar bozukluktur. Çocuklarda akdeniz ateşi genellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Ataklar şeklinde ortaya çıkan ailevi akdeniz ateşi hastalığında ataklar 3-4 gün sürebilir. Ataklar bittiği zaman akdeniz ateşi hastalığı belirtileri  diğer atak gelinceye kadar ortadan kalkar. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki iltihaplanmayı düzenlemede problemlere neden olur. Bazı mutasyonlar çok ciddi vakalara neden olabilirken diğerleri daha hafif olabilir. Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk çağında teşhis edilir.

ailevi akdeniz ateşiÇocuklarda Akdeniz ateşi belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlar. Bunlar, bir ile üç gün arası süren belirtiler görülebileceği gibi iltihaplı ağrılar hafta veya ay sürebilir.

Ailevi Akdeniz ateşi belirtileri şunlardır;

  • Ateş
  • Karın ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Ağrılı, şişmiş eklemler
  • Kabızlık ve ardından ishal
  • Bacaklarında, özellikle dizlerinin altındaki kırmızı bir döküntü
  • Kas ağrıları

Ataklar arasında muhtemelen normal hissedeceksiniz. Bir sonraki atak veya belirtilerin ortaya çıkma süresi birkaç gün kadar kısa veya birkaç yıl kadar sürebilir.

Çocuklarda Akdeniz Ateşi Hastalığı Riskini Artırabilecek Faktörler Şunları İçerir:

  • Hastalığın bir aile geçmişi olması. Ailede Akdeniz Ateşi öyküsü varsa, hastalık riski artar.
  • Akdeniz ailesinden olmak. Aileniz geçmişi Akdeniz bölgesine uzanıyorsa, hastalık riski artabilir. Ailevi Akdeniz ateşi herhangi bir etnik gruba etki edebilir, ancak hastalığın oluşma riski Sefarad Yahudileri, Araplar, İtalyanlar, Ermeniler ve Türklerde daha yüksektir.

Ailevi Akdeniz Ateşi tedavi edilmezse komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Komplikasyonlar şunlardır;

  • Kandaki anormal protein,  hastalık sonucu oluşan ataklar sırasında vücudunuz anormal bir oranda protein üretebilir. Protein vücudunuzda birikebilir ve organ hasarına neden olabilir.
  • Böbrek hasarı, biriken fazla protein böbreklere zarar verebilir ve nefrotik sendroma neden olabilir. Nefrotik sendrom, böbreklerinizin süzme sistemlerinde hasar meydana geldiği zaman oluşmaya başlar. Bu durumdaki insanlar idrar yoluyla büyük miktarda protein kaybedebilir.
  • Kadınlarda Kısırlık, hastalığın neden olduğu iltihap, kadın üreme organlarını da etkileyebilir ve kısırlığın oluşmasına kadar etki edebilir.
  • Eklem ağrısı, hastalığın en önemli belirtilerinden biridir. En sık etkilenen eklemler diz, ayak bilekleri, kalçalar ve dirseklerdir.

Hastalığın kesin tanısı için fiziksel muayene ve kan testiyle beraber genetik inceleme de yapılması gerekir . Fakat bu yöntem pahalı olduğundan fazla yaygın değildir. Belirtilerin görüldüğü dönem yapılan fizik muayene ve kan testleriyle teşhis konulabilir.

Hastalığın Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte kolşisin;hap biçimindeki ilaç; ile görülen belirtilerin etkisi azaltılabilir ve ortaya çıkışları seyrekleştirilebilir fakat bu ilaç her hastada aynı sonucu doğurmayabilir.