Bebeklerin En Büyük Problemi, Gaz Sancısı

0
1235

Bebeğiniz tok, altı temiz, etrafı huzurlu ancak yine uzun süren ağlama nöbetleri geçiriyor, karnı sert ve şiş, huzursuzlanıyor ve yüzü kıpkırmızı mı kesiliyor? Bebeğinizin bu sorunlarının sebebi gaz olabilir.

Özellikle 3-4 haftalık süreçten 3-4 aylık sürece kadar baş gösteren gaz sorunu – tıp literatüründeki ismi ile kolik-  bebeklerin çoğunda görülür. Hem bebeği hem de ebeveynleri zorlayan bu sorun, bebeğin de ebeveynlerin de hayat kalitesini etkileyen bir sorundur. Rahatsızlığı nedeniyle sürekli ağlayan, huzursuz olan ve uykusuzluk çeken bebeği sakinleştiremeyen ve yardımcı olamayan ebeveynler genelde soluğu doktorda alır.

Bebeklerde görülen gaz sorununun aslında tek ve net bir sebebi yoktur. Genel olarak bilinen sebepleri, bebeğin emzirilirken yanlış pozisyonda tutulması, bu nedenle emerken fazlaca hava yutması, emzirilme sonrası gazın tamamen çıkarılamaması, bebeğin sindirim sisteminin tam manasıyla gelişememesi, mamayla beslenen bebeklerde kullanılan mamanın inek sütü bazlı olması, annenin yanlış beslenmesi ve ebeveynlerin acemiliği gibi sebeplerdir. Eğer bebeğin huzursuzluğunun altında yatan sebebin gaz sorunu olduğu kesinleşmişse, birkaç küçük önlem alarak bu sorunu en aza indirebilirsiniz.

yeni-dogan-bebeklerde-gaz-sancisi

Bebeklerin Gaz Sorununun Azalması İçin Alınabilecek Önlemler

  • Bebeği doğru pozisyonda emzirmek önemlidir. Emzirirken bebeği mümkün olduğunca dik tutmak, fazla hava yutmasına engel olacaktır. Bebeğinizin emme süresini yarıya bölerek, muhakkak iki göğüste de eşit sürede emmesini sağlayın.
  • Annenin beslenme şeklini düzenlemesi gereklidir. Özellikle sigara kullanan, çay, kahve gibi kafeinli içecekler tüketen, baharatlı yiyecekler ve lahana, brokoli, kuru fasulye gibi gaz yapan besinler tüketen annelerin sütüne bu besinler geçer ve bu da bebeğin bağırsaklarına süt yolu ile ulaşır. Tüm bu besinler, gaz yapma potansiyeli yüksek olan besinlerdir ve bu nedenle bu besinlerin tüketilmesinin sınırlandırılması gereklidir. Ayrıca inek sütü içeren tüm besinlerin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Her beslenme sonrası bebeğin gazı sırtı sıvazlanarak ya da sırtına hafifçe vurularak çıkarılmalıdır.
  • Eğer bebek mama kullanıyor ve bu mamanın gaz yaptığı düşünülüyorsa, bir doktor tavsiyesi ile mama değiştirilebilir.
  • Özellikle akşam saatlerinde uygulanacak ılık bir banyo, bebeğin karnı veya ayaklarına hafif sıcak bir su torbası veya havlu koymak bebeğin rahatlamasına ve gazını çıkarmasına yardımcı olabilir.
  • Eğer bebek biberonla besleniyorsa, biberon deliğinin bebeğin beslenme durumu ve ayına göre büyük veya küçük olması gereklidir.
  • Bebek yeterli beslenmelidir. Az veya çok beslenmesi de gaz oluşumuna sebep olabilir.
  • Bebeğin gaz sancısı çektiği ve ağlama nöbetine girdiği sırada ebeveynlerin bebeği sakinleştirmeye çalışmaları önemlidir. Bebeğe ninni söylemek, kucağa almak, kucakta ritmik hareketlerle onu sallamak, ses çıkaran, renkli oyuncaklar ilgisini çekmek bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Anne ve babaların olumsuz tutumları, huzursuzlukları ve bu durumdan duydukları sıkıntıyı göstermeleri bebeğin daha fazla huysuzlaşmasına neden olur.
  • Eğer tüm bunlara rağmen bebeğin gaz sorunu çözülmüyorsa doktora başvurularak gaz giderici ilaçlardan yardım alınabilir. Ancak gaz ilaçlarının bir takım yan etkilerinin olabileceği de unutulmamalıdır.