1-3 Yaş Grubu Çocuklarda Beslenme Şekli, bu yaş grubu çocukların, yeme düzeni artık yetişkin bir birey gibi 3 ana öğün düzeninde olmalıdır. Ancak her ne kadar çocuğun beslenme düzenini yetişkin bir birey gibi planlansak da, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun davranmayı da unutmamalıyız. Çocuklar beslenme zamanlarında mutsuz hale getirilmemeli, yemekte eleştirilmemeli ve azarlanmamalıdır. Yaşam boyu sürecek doğru alışkanlıklar kazandırmak adına ebeveynleri olarak kendi beslenme şeklinizi ve besin seçimlerinizi de düzenlemeniz gerekmektedir. Çünkü çocuklar aile büyüklerini taklit eder. Dolayısıyla sebze yemeyen bir anne babanın çocuğundan sebze yemesini beklemesi doğru bir davranış değildir. Aile büyüklerinin beslenme alışkanlıkları yöresel damak tadı farklılıkları çocukları etkileyeceğinden bu dönemde yemeklerin çok tuzlu, baharatlı olmamasına ve pişirme şekillerine de dikkat edilmeli, kızartma kavurma gibi sağlıksız pişirme tekniklerinden uzak durulmalıdır. Aile sofrasındaki yemekten çocuk da yemelidir, dolayısıyla çocuğunuzu mama sandalyesine yerleştirin ve aile ile birlikte yenen yemeklerin sosyalleşmenin bir parçası olduğunu ona da öğretin.
Bu dönem çocuklarında en çok karşılaşılan beslenme problemi yemek seçmedir. Bunu engellemek adına, aslında yapılması gereken 0-1 yaş döneminde değişik tattaki tamamlayıcı besinlere zamanında başlamak ve çeşitliliği sağlamaktır. Ayrıca çocuklar uzun süre biberon ile beslenmemelidir. Bir yaşından sonra çocuğun kaşıkla yeme isteği kırılmamalı, hatta desteklenmelidir. Döke saça da olsa kendilerinin yemesine müsaade edilmeli, çatal kaşık kullanması teşvik edilmelidir. Bu dönemde çocuğunuza mutlaka kendine ait tutumu kolay, renkli ergonomik kaşık ve çatal edinin. Yemeğini kendisinin yemesi bekleyin, ancak yemek yerken sizin kadar becerikli olmasını da bekleyin. Çocuklar kendileri yediklerinde o besine karşı ilgileri gelişir, sevmesi kolaylaşır. Çocuğa yemek yemesi için vaatlerde bulunulmamalı veya yemek konusunda çocuk ile inatlaşılmamalıdır. Bu dönemde çocukların besin hevesleri çabuk değişir. Bu nedenle besin seçmelerini önlemek için tek besin yerine çocuğa 2-3 seçenek yemek sunmalısınız.
Çocuğa yemek aralarında şeker, bisküvi, pasta vb. verilmesi esas öğündeki besin alımını engellemektedir. Ara öğünleri meyve suyu, kek, bisküvi. vb. yerine meyve, süt, yoğurt gibi besinlerle takviye edilmelidir. Ara öğünlerin zamanları iyi ayarlanmalı ana öğün saatlerine yakın tutulmamalıdır.
Yemekler oldukça yalın bir şekilde hazırlanmalı, bir tabağın içerisinde tek bir yemek çeşidi olmalıdır. Besinler, öğünlerde çocuğun gereksinimi kadar ve çeşitli olmalıdır. Gereksiniminden fazla yemek yemesi konusunda zorlanmamalıdır.Çocuğunuza ileri ki zamanlarda besinlerin yararlarını uzun uzun anlatın ve zorlamadan yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayın, aynı zamanda anne baba olarak sabırlı, tutarlı ve kararlı olmanızda fayda var.Unutmayın ki bu dönemdeki tutumlarınız çocuğunuzun ileri ki dönemlerindeki beslenme alışkanlıklarını derinden etkileyecektir.
1-3 YAŞ GRUBU ÇOCUKLAR İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK BESİN MİKTARLARI
BESİN GRUPLARI | MİKTAR |
1- Süt – yoğurt
Peynir- çökelek |
2,5 su bardağı
1 kibrit kutusu |
2- Et-tavuk- balık
Yumurta Kuru baklagiller |
1 köfte kadar (30 g)
1 adet 1 porsiyon ( 4 yemek kaşığı) |
3- Sebze- meyve | 3-4 porsiyon |
4- Ekmek
Bisküvi Pirinç- bulgur-makarna-çorba |
1-2 orta dilim
2-3 adet 1,5 porsiyon |
5- Yağ ( yemeklerin içine giren )
Şeker –pekmez-reçel vb. |
1,5 yemek kaşığı
2- 3 yemek kaşığı ( 25-30 gr) |
ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
Sabah : 1 su bardağı süt
1 adet haşlanmış yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar peynir
1 yemek kaşığı kadar pekmez (10 g)
Söğüş sebze
1-2 dilim ekmek (Tam buğday, çavdar)
Kuşluk : 1 adet meyve
Öğle : 1 porsiyon et veya kurubaklagil yemeği
3 yemek kaşığı pilav – bulgur pilavı- makarna
1 çay bardağı yoğurt veya ayran
İkindi : 1 adet meyve
Akşam : 1 kase çorba
4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt veya ayran
1 ince dilim ekmek (Tam buğday, çavdar)
Gece : 1 su bardağı süt
Uzman Diyetisyen Pınar AKBUDAK