Hamilelik Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

0
1068
hamilelik sonrası beslenme

Hamilelik sonrası ilk 4 ile 6 aylık dönem, hem annenin hem de bebeğin beslenmesi için önemli bir dönemdir. Doğumdan sonra anne vücut olarak yenilenir. Özellikle normal doğumdan sonra anne bir kilo verme süreci içine girecektir. Sezeryan doğumdan sonra ise bu durum biraz yavaş seyredecektir.

Doğumdan sonraki ilk 4 aylık dönemde annelerin yaklaşık 1 kilo kaybetmesini istiyoruz. Ancak annenin fazla kiloları var ise bu oran 2 kiloya çıkabilir.

Annelerimizin hamilelik sonrası yaptığı en büyük hatalardan biri, kilo vermek adına düşük kalorili diyetlere başvurmalarıdır. Bu da süt salınımının kesilmesine kadar sonuçlanan olumsuz durumlara neden olmaktadır. Hamilelik sonrasında kilo vermek için yapacağınız en iyi yöntem bebeğinizi emzirmek ve bunu bebeğiniz en fazla 2 yaşına gelene kadar devam ettirmektir. Çünkü 1 ml’lik süt salımı için anne 7 kalorilik bir enerji harcar. Yani basit bir anlatımla emzirirken bir enerji sarf ediyor ve dolayısı ile kilo vermiş oluyorsunuz.

 

Beslenmenizde protein miktarını arttırmanız, mesela sabah kahvaltınızda bir haşlanmış yumurta, peynir tüketmeniz, öğle ve akşam yemeklerinizde protein kalitesi yüksek olan et, tavuk ve balık gibi ürünleri tüketmeniz kilo vermenize en büyük etkenlerden biri olacaktır.

Günde 2,5 – 3 litre kadar su tüketmeniz gereklidir. Hazırladığınız ve anne sütü arttıran kompostoları, meyve pürelerini şekersiz tüketmeniz önemlidir.

Boş kalori dediğimiz pastalar, kurabiyeler, çikolatalar, cipsler gibi ürünleri ise haftanın belli bir gününde, hangisini daha çok seviyorsanız onu seçip tüketmeniz, hem kendinizi iyi hissetmenize hem de daha az kalori almanıza yardımcı olacaktır.

Bunlara ek olarak bebeğinizle iletişiminizi geliştirebilmeniz ve hareket halinde olarak kalori tüketebilmeniz için bebeğinizle aktiviteler yapabilirsiniz. Bebeğinizi bebek arabasına alıp, özellikle güzel havalarda onunla berbaer yürüyüşlere çıkmak hem bebeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirir hem de sizin için bir aktivite sağlanması ile kilo vermenize etkili olacaktır ve bu aktiviteden aldığınız keyifle süt salınımınız da artacaktır.

“Diyetisyen Gül Özen’in video röportajından alıntıdır.”

Videoya buradan ulaşabilirsiniz.